Gewijzigd doseringsadvies Fraxiparine® - profylactische dosering nu op basis van lichaamsgewicht
Fraxiparine (Forte)®
Fraxiparine (Forte)® is een geneesmiddel met de werkzame stof nadroparine, dat helpt om de vorming van trombose te voorkomen. Het helpt ook bij het oplossen van al ontstane bloedstolsels. Fraxiparine (Forte) bevat nadroparinecalcium, een zogenaamde laagmoleculair gewicht heparine (LMWH).

Wijziging SmPC Fraxiparine®:
Op 28 oktober 2022 heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen een nieuw profylactisch doseringsadvies voor nadroparine goedgekeurd. Bij orthopedische ingrepen én medische patiënten met een hoog trombose risico dient nadroparine ter voorkoming van trombo-embolische aandoeningen gedoseerd te worden op basis van het lichaamsgewicht. Zo wordt de profylactische dosering beter afgestemd op de individuele patiënt.

Voor patiënten die een orthopedische chirurgische ingreep ondergaan is het nieuwe advies nadroparine te doseren op basis van het lichaamsgewicht, volgens onderstaande tabel:

Dit advies is gebaseerd op een doeldosering van 38 anti-Xa IU per kg lichaamsgewicht en wordt met 50% verhoogd op de vierde dag na de operatie.

Voor medische patiënten met een hoog trombose risico dient de dosering nadroparine eveneens gebaseerd te worden op het lichaamsgewicht. Hiervoor geldt het volgende:

  • voor patiënten ≤70 kg eenmaal daags 0,4 ml (3.800 IE anti-Xa)
  • voor patiënten >70 kg eenmaal daags 0,6 ml (5.700 IE anti-Xa)

Het doseringsadvies voor algemene chirurgische ingrepen blijft een vaste dosis van 0,3 ml (2.850 IE anti-Xa). U leest hier meer over in de SmPC.

Op de hoogte blijven?
Wilt u voortaan per mail op de hoogte gehouden worden van meer relevant nieuws, (geaccrediteerde) nascholingen, materialen zoals toediningsinstructies, studies en ontwikkelingen binnen uw vakgebied? Meld u dan aan voor de Viatris Connect nieuwsbrief!
Is dit nieuws ook interessant voor een collega zorgprofessional?
Deel het door middel van onderstaande button via WhatsApp met uw netwerk.
FRX-2022-0062